2009. szeptember 21., hétfő

Üveg szelektív gyűjtése, visszaforgatása

A KULTÚJRA PROGRAM CÉLJA
Mára már nem kérdés, hogy emberi cselekmény okozza a klímaváltozást. A pazarlás, a mértéktelen fogyasztás, és annak vágya saját magunk ellen fordítja a környezetünket, lakóhelyünket. Ennek elkerülése érdekében szemléletváltozásra van szükség, tudatos magatartásformálásra. Gyorsan kell lépnünk a fenntartható megoldások irányába, hiszen, ha környezettudatosan élünk, próbálunk legalább arra odafigyelni, hogy a saját magunk által megtermelt szemét, olyan helyre kerüljön, ahonnan az út nem környezetünk rombolásához, hanem az újrahasznosításához vezet, már tettünk egy lépést a "Zöld holnapért". A környezettudatos gondolkodás befektetés a saját, és gyermekeink, unokáink jövőjébe.
A 18. kerületi hulladékudvar megnyitásával, Budapesten már összesen 15 hely várja a lakossági hulladékot. Ezért is hirdetjük meg a KultÚjra programot, amely a környezettudatos gondolkodás népszerűsítését tűzte ki céljául - a kultúra, mint közvetítőeszköz bevonásával. A KultÚjra játék célja, hogy a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözze. A játék első félévében a csomagolási eredetű üveghulladékot várják az FKF Zrt. által üzemeltetett 15 budapesti hulladékudvarba, http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Hulladek/Szelektiv/Hulladekgy_udvar
Hogy miért pont az üvegvisszagyűjtésre ösztönzünk?
Mert, Magyarországon is évről-évre növekszik az üveg csomagolási hulladékokra vonatkozó kötelező - anyagában történő - hasznosítási arány, amelyet a 2005-ös 15, illetve a 2008-as 25 százalékról 2012-re 60 százalékra kell növelni. A feladat óriási, a jó eredményekre pedig nagy szükség van, hiszen ez európai uniós előírás.
Ami a számokat illeti:
a magyarországi üveg csomagolóanyag kibocsátás évi 140 ezer tonna körül mozog, amelynek hozzávetőlegesen a fele italcsomagolás és a lakosságnál válik hulladékká. 60 ezer tonnára tehető az egyéb üvegcsomagolás, ezek a háztartási és konzervipari termékek, szószok, stb., aminek jelentős része szintén a lakossági fogyasztást képezi. Ezen túlmenően néhány ezer tonna üveg csomagolóanyag keletkezik az iparban (ampulla, injekciós üvegcsék). A többutas üvegpalackok leselejtezésével, forgalomból kivonásával jelentős mennyiségű hulladék keletkezik a töltő vállalatoknál is.
A szelektíven begyűjtött hulladék jelentős növelése a lakosságtól lehetséges csak, hiszen az ipari begyűjtési lehetőség jórészt már kiaknázott. Ez fokozottan igaz az üveghulladék tekintetében, mert az üveg csomagolás túlnyomó része eleve a lakossági fogyasztás eredményeként képződik. Azonban a korlátokat jelzi, hogy gyűjtőszigetes módszernél nagyobb volumeneket produkáló és egyre népszerűbb házhoz menő gyűjtés az üvegnél nem megvalósítható, az anyag sajátos fizikai tulajdonságai, például a sérülések kockázata miatt.
Emiatt csak a közterületen kihelyezett üveggyűjtő konténerek és a hulladékudvarok számának emelése hozhat eredményt, illetve a lakosság tájékoztatása, informálása. Abban a reményben indítjuk útjára a KultÚjra játékot, hogy növelni fogja az üvegvisszagyűjtési kedvet a lakosság körében. A hulladékudvarokba behozott minden kiló tiszta üvegért vonalkódot kap a környezettudatos kultúra-imádó, melyet különféle kulturális programra szóló belépőjegyre válthat.
Gyűjts, játssz és nyerj!

Nincsenek megjegyzések: