2009. szeptember 7., hétfő

Történelmi szalon


MEGHÍVÓ - Történelmi szalon VI.

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt 2009. október 4-én vasárnap 19.30-ra a Vojnovich-Huszár Villával közösen szervezett, immáron hatodik alkalommal jelentkező Történelmi szalonunkra.

Történelmi szalonunk idei meghívott előadója Csorba László történész, egyetemi docens lesz. A XIX. századi magyar történelem, művelődéstörténet és egyháztörténet elismert kutatója 1998-tól, majd 10 éven át, a több mint 80 éve alapított Falconieri-palota-béli Római Magyar Akadémia (Accademia D'Ungheria in Roma) tudományos igazgató-helyettese, majd 5 éven át annak igazgatója volt, jelenleg (2007. óta) az MTA Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese.
„1848 VAGY 1867 - így tették fel a kérdést nagyapáink száz évvel ezelőtt. 1848 ÉS 1867 - így beszélünk róla ma, ha meg akarjuk érteni, mi történt velünk, a nemzettel és az országgal a magyar polgári átalakulás hőskorában. Azt minden okos ember tudta, hogy saját erőnkből nem tudunk polgárosodni – ehhez tőkére van szüksége. De honnan jöjjön ez a tőke? Ki alkudja ki ennek árát, feltételeit? És az alkudozásoknál a magyar érdekek a Habsburg Birodalom érdekeivel egyenrangúan – vagy azoknak alárendelve – kerülnek érvényesítésre? És mit szólnak a nagyhatalmak, ha a Duna-medencében átalakulnak/átalakulnának a hatalmi viszonyok? És az itt élő kisebb népek, nemzetek polgárosodása és politikai önrendelkezése vajon hogyan egyeztethető össze a magyarok hasonló igényeivel? Az előadás azt kíséri végig, hogy a korszak legjobb koponyái milyen válaszokat adtak ezekre a kérdésekre, amikor még többfelé nyitott volt a cselekvés útja.” 
Üdvözlettel:
Dr. Dobos Károly elnök
Klauzál Gábor Társaság

Nincsenek megjegyzések: