2009. március 12., csütörtök

100 éve született Radnóti Miklós

Radnóti Miklós születésének századik évfordulóját a Magyar Televízió és a Radnóti Színház önálló műsorfolyammal ünnepli.
A hetente jelentkező kilenc részes sorozat első részét március 14-én, szombaton, 17 órától sugározza a Magyar Televízió m1-es csatornája.
Az adássorozat célja, hogy megidézze Radnóti Miklós személyét és költészetét. Mindezt neves szakértők, irodalmárok, színművészek, közéleti személyiségek közreműködésével. Vendégeink beszélgetéseiből és archív felvételekről a nézők megismerhetik a költő életútját, a tragikus kezdeteket, a gyerekkort, a költő fiatalkori élményeit, kortársakhoz fűződő viszonyát, költői professzionalizmusát. Szó esik identitástudatáról és arról, hogyan látta a kort, amelyben élnie kellett.

A műsor izgalmakban is bővelkedik majd, hiszen a sorozat folyamán a legnagyobb magyar művészek mondanak Radnóti verseket, a nézők pedig honlapunkon (www.mtv.hu/radnoti100eve) szavazhatnak arra az előadásra, amelyik a legjobban elnyerte a tetszésüket. A májusi Gálaműsorban a nézők által kiválasztott művészek együtt ünneplik majd Radnóti Miklós születésnapját. A verseket többek közt Anger Zsolt, Csányi Sándor, Fenyő Iván, Fullajtár Andrea, Karalyos Gábor, Kováts Adél, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Stohl András és Tóth Ildikó tolmácsolják. Adásonként más-más szakértők elemzik a költő életét és életművét, hogy túllépve a sztereotípiákon, olyan oldaláról is megismerhessük, amelyről eddig nemigen írtak a tankönyvek.
A műsor állandó házigazdái Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója és Ferencz Győző költő, irodalomtörténész, a Radnóti Miklós élete és költészete című monográfia szerzője. A műsorvezető Veiszer Alinda.

A Radnóti 100 éve című sorozattal párhuzamosan egy versklip versenyt is hirdetünk azon nézőinknek, akik szeretnék megmutatni, nekik személyesen mit jelent Radnóti Miklós költészete. A szerepelni vágyóknak nem kell mást tenniük, mint előadni kedvenc Radnóti-költeményüket, egyénileg vagy csoportosan, bármilyen egyedi interpretációban, ezt video-formátumban rögzíteni, és az így elkészült produkciót feltölteni a műsor honlapjára, a www.mtv.hu/radnoti100eve oldalra. A legjobb produkciókat a nézők a májusi Gálaműsorban láthatják viszont.

Üdvözlettel:
Koltai Judit
szerkesztő-riporter
MTV Kulturális Főszerkesztőség
1054 Budapest, Szabadság tér 17.
TEL.: 06-1/373-5199
FAX.: 06-1/373-4827

MOBIL: 06-30/569-2322

E-MAIL: judit.koltai@mtv.hu

koltai.judit7@gmail.com

www.mtv.hu/radnoti100eve

MellékletAz összes melléklet letöltése (tömörítve:
Magyar
)
Radnóti - versklip plakát.JPG
584 KB Megtekintés Letöltés

Nincsenek megjegyzések: