2009. november 20., péntek

Zöld jövő Hírlevél

Kedves Barátunk,

Az elmúlt időszak eseményeiből, fejleményeiből:

- Tétényi fennsík: November elején évadzárót tartottunk a fennsíkon, a Kamaraerdő menti jelentős bálványfa csoportot injektáltuk speciális anyaggal, ami már pl. a Sashegyen bevált, és fák kipusztulásán túl megakadályozza a gyökérsarjakról történő tovább terjedést. Ugyanitt, a Kamaraerdő felőli sorompót ismét, sokadszor leszakították, a Fitoland révén fel fogjuk, tölteni, sáncolni a bejáratot, ill. a túlsó oldalon is a belső területekre való bejutást további sáncokkal blokkoljuk.

- Folytattuk nemzeti parkokat felkereső túra sorozatunkat, október végén a Vértesi Natúrparkban jártunk Csákváron, az erről szól beszámolót csatoljuk.

- Novemberi összejövetelünkön Földes János számolt be nyári El-Camino zarándoklatáról, annak spirituális elemei mellett táji, természet- és környezetvédelmi tapasztalatairól, a megtett ezer km-ről nagyszámú képei vetítése közepette.

- Az elmúlt évi több mint 300 Ft-os 1%-os SZJA felajánlásokból befolyt összeg felhasználásáról sikeresen beszámoltunk az Apeh online rendszerében könyvelőnk révén, ami innen kezdve feltétele az 1%-os felajánlások fogadásának. Más projektekkel le nem fedett program és működési költségeinket számoltuk itt el.

- A Duna part II. ügyében az elmúlt időszakban a Zöldhatóság két határozattal előbb az itt lévő un. veszélyes hulladéklerakó környezetvédelmi működési engedélyét, majd a kármentesítési eljáráshoz kapcsolódó műszaki beavatkozási tervet fogadta el, ill. kötelezte a műszaki beavatkozás és a monitoring elvégzésére a tulajdonos BD Park ZRt t. Most a további engedélyek, így az un. magaspart kiépítéséhez kapcsolódó folyamatok zajlanak.

- A fennsík agglomerációs övezeteiben így Budaörsön folytatódik a beépítési nyomás, ahol a törökbálinti volt Nemax és a kamaraerdei XI. kerületi területekkel együtt egy összefüggő ezres nagyságrendű lakópark zóna alakulna ki, a helyiek tiltakozását támogatjuk, bár a folyamatok erősen előrehaladtak már.

- A Duna part korábban megfogalmazott védelmi javaslatai alapján öt területre elindult a védettségi folyamat - a nagytétényi Duna parttól az M0 hídfőig - de ugyanazzal a lendülettel le is állt, a Fővárosnál – ellenérdekelt fél mindig akad -.

További programok, tervek:

- Nemzeti parkokat felkereső túra sorozatunk idei utolsó állomását november 28.-án szombaton tartjuk a tatai vadlúd sokadalom alkalmából, Tatán, programját csatoljuk.

- Következő havi összejövetelünket december 2.-án szerdán este 6-tól tartjuk a Klauzál Gábor Művelődési Központban – Nagytétényi út 31-33. Témák: aktualitások, dokumentumok áttekintése, programok, tervek események.

Várjuk javaslataikat, kezdeményezéseiket, és számítunk részvételükre.

Üvözlettel: Mészáros Péter

Nincsenek megjegyzések: