2009. április 30., csütörtök

Zöld Jövő Hírlevél

Kedves Barátunk,

Az elmúlt időszak eseményeiből, fejleményeiből:

- Egy mulasztásunkat szeretnénk pótolni, amikor megemlékezünk az idei Kerületi Környezetvédelmi Díj nyerteseiről, így dr. Kékesi Olga doktornőről, egyesületünk egyik alapító tagjáról, aki évtizedek óta foglalkozik a kerületi környezet-egészségügyi, epidemiológiai, mortalitási vizsgálatokkal, a szennyezési gócokkal. Továbbá Darvas Katalin tanárnőről, a BNA-ból, aki az iskolai környezeti nevelésben a Zöld Diák Önkormányzat megszervezésében, az öko iskola programban szerzett jelentős érdemeket az elmúlt években.

- Áprilisi nemzeti parkos túránkat sikerrel bonyolítottuk le a Kiskunsági Nemzeti Parkban. Kunpeszéren a vipera központot látogattuk meg, voltunk túzok lesen Apaj térségében, majd vizes élőhelyeket látogattunk meg Apaj és Ürbő puszta környékén. A következő túrát, május 23.-án tartjuk a Duna Ipoly Nemzeti Park területén, Ócsán, madárgyűrűzés, tanösvény, turjános, és egyebek vannak a programban, jelentkezés Csere Évánál.

- A Hosszúréti patak ügyében választ kaptunk a Fővárostól korábbi levelünkre. Ebben Hagyó Miklós főpolgármester helyettes úr kifejti a már korábban ismert hivatkozásokat a mederrendezés kapcsán, - rézsűk lecsúszása, villamos pálya meggyengülése, elöntések, patkányok, szélsőséges csapadék viszonyok stb. Arra is utal, hogy a termésköves kirakás környezetbe illeszkedő lesz, és hamar megtelepül rajta a növényzet. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat is kiadta a tulajdonosi hozzájárulást a mederrendezéshez, beépítve a tervtanácsi opponensi észrevételeket és más szakhatósági szempontokat – tájvédelmi szakértő bevonása, környezet rendezési terv, újabb tervtanácsi tárgyalás és mások -.

- A Duna part II. ügyében választ kaptunk a Környezetvédelmi Felügyelőségtől, melyben elfogadták ügyféli jogosultságunkat, a további szakhatósági eljárásokban. Aláhúzták a Duna parti sáv Natura 2000-es jellegét, így az azzal kapcsolatos munkálatok mindenképpen szakhatósági jóváhagyást igényelnek. Utalnak az 1971-83 között ott folyt kommunális hulladéklerakásra, 550 ezer m3, de az akkori Tanács átvette a területet az FKF-től, így ez a jogalapja annak, hogy a szakhatóság másodfokon is kötelezte a kerületi önkormányzatot a terület rekultivációjára. Az ügy most bírósági felülvizsgálaton van. A helyszínen most a befektető, a leendő vízzáró árvédelmi töltés magjául szolgáló agyag beszállítását és deponálását végzi.

- A nagytétényi kiserdő, véderdő ügyében korábbi sajtónyilatkozatainkat követően az ombudsman-hoz fordultunk, az erdő visszatelepítése érdekében. Az elmúlt napokban felszántották a területet, és néhány cm-es magoncokat ültettek el a területen – az elfogadott rehabilitációs tervben 2,2 m-es előnevelt fák beültetése szerepelt…. -.

- Folytattuk a Tétényi fennsíki programjainkat. Az első élőhely-rekonstrukciós napon az évek óta kezelt volt honvédségi hizlalda területen kaszáltunk, elsősorban a vadsóskát. Ennek folytatásaként:

- Május 16.-án szombaton találkozunk reggel 9.00-kor a Fitolandnál Rókales u., (a 150-es busz 8.48-kor megy fel a Camponától) és terveink szerint folytatjuk az élőhely rekonstrukciót elsősorban kaszálással, a hizlaldai övezeten lévő gyomos területen. Várjuk csatlakozásukat, gépi kaszával is lehet jönni. Gépi kaszánk mellett kéziszerszámok, kesztyűk rendelkezésre állnak majd helyben.

- További programok, információk: Május 9.-én szombaton csatlakozunk a Fővárosi Urbitális Majális programjához, több helyi civil szervezettel karöltve. Ennek keretében két bejárást is tartunk, de. 10-kor a Hunyadi laktanya előtt találkozunk, a Háros u. alsó végében, és Garbóci László helytörténész valamint Gergely Attila botanikus társaságában bejárjuk a Háros sziget laktanya részét, ami önkormányzati tulajdonba került, de betekintünk a sziget őserdei zónájába is, majd a Duna parton folytatjuk a Lovardáig. Délután 2-től a Lovardától - ami most a Duna telep és az M0 híd közötti part szakaszon van, tartunk Duna parti bejárást a Hunyadi szigetig. Az Urbitális további programját csatoljuk.

- Küszöbön áll két újabb hírlevelünk kiadása, Budatétényi ill. Nagytétényi Hírlevél, amit majd az érintett térségekben terjesztünk.

- Havi rendes összejövetelünket május 6.-án szerdán tartjuk a Klauzál Gábor Művelődési Központban – Nagytétényi út 31-33. - este 6-tól. Témáink: tervek, aktualitások, események, programok, dokumentumok.

- Kérjük tagjainkat, támogatóinkat, hogy ha még nem tették volna, számlaszámunkra történő átutalással - 11722003-20066734-00000000 – fizessék be éves tagdíjukat, ami változatlanul 365 Ft, vagy más, tetszőlegesen magasabb összeg, de csekket is szívesen adunk, ill. levélben csatolunk.

-Üdvözlettel, Mészáros Péter

Nincsenek megjegyzések: