2010. október 22., péntek

Az elektronikus könyv – e-book e-köny, e-könyv-olvasó, e-könyv-kereskedelem

Az Ad Librum Kiadó tisztelettel meghívja

Kerekes Pál: Az elektronikus könyv – e-book e-köny, e-könyv-olvasó, e-könyv-kereskedelem című könyvének bemutatójára.

Helyszín: Bárka Színház, büfé-társalgó (VIII., Üllői út 82.)

Időpont: 2010. október 28., csütörtök 17. 30 óra
A könyvet ismerteti és ajánlja:
Prof. dr. Sebestyén György intézetigazgató egyetemi tanár, az ELTE Informatikai és Könyvtártudományi Tanszékének vezetője
A könyvről: az egyetemi előadásokra épülő, fejezetenként is külön olvasható, gyakorlatias írás az elektronikus könyv hazai helyzetét, terjedésének jelenségeit, tendenciáit igyekszik bemutatni. A bevezetőben a helyzetet így jellemzi a szerző: „Az Internet összetett virtuális térbe helyezi a tudás és a műélvezet logisztikáját. A könyvespolcok ritkán érintett tárlókká válnak, hiszen a digitális készletek – azonnal elérhetően – kimeríthetetlen rezervoárban rendelkezésre állnak. Az otthoni környezetből eltűnnek a színes borítókkal, kopottas gerincekkel mindenütt heverő olvasnivalók. A könyvtestekkel teli tékák látványát a monitor vagy a kijelző váltja fel. A Gutenberghez köthető korszakjelzést új fogalom jelzi: a „Google”tenberg-galaxis.”

A könyv a tartalom virtualizációjának összefüggésrendszerében vázolja fel az e-könyv technikai, kereskedelmi struktúráját. Az e-book határterületeit is számba veszi: a hangos- és videokönyvet, a POD konstrukciót. A digitális könyvet a nyomtatott könyv egyik lehetséges folytatásaként, nem pedig megszüntetőjeként elemzi.

Nincsenek megjegyzések: