2011. november 8., kedd

Klasszikusok újratöltve- pályázat, játék

A nemzetközi felmérések azt bizonyítják, hogy a magyar diákok a kisgyerekkor végén jobban teljesítenek a szövegértési feladatokban, mint serdülőkorban. Általánosan ismert, de vizsgálatok által megerősített tény az is, hogy a fiatalok körében az olvasás jelentősen veszít népszerűségéből. Az olvasást elsősorban a kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolják, és kevésbé tartják élményszerző, szabadidős tevékenységeknek.

Akinek rosszabb a szövegértési készsége, az nehezebben tanul gyerekként és nehezebben fog megfelelő munkát találni magának felnőttként. Erre kívánja felhívni a gyerekek, a fiatalok és szüleik figyelmét az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet -- Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum az Olvasás Portállal.

A portál a http://olvasas.opkm.hu webcímen érhető el.

Az oldalon tankönyv-adatbázis, könyvkeresőmodul, játékok, irodalmi összefoglalók és fórum is található. Emellett olyan feladatokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek megismertetni a gyerekeket a klasszikus irodalommal és az olvasás szépségével.

A nagyobbak számára meghirdetett Klasszikusok újratöltve című játék célja a klasszikus irodalmi alkotások tartalmának összefoglalása vagy részleteinek átfogalmazása a mai tizenévesek nyelvén.
Minden héten egy-egy ismert mű címét tesszük közzé a honlapon. A játékosok feladata a könyv tartalmát vagy a választott részletet mai szófordulatokkal, humoros formában összefoglalni.

A kisebbeket megszólító Betűzd le a képet játék esetében a feladat a weboldalon található kép alapján mese, rövid történet írása.
A játékok végén az összes beküldött átirat közül szakmai zsűri választja ki a három legjobb művet. Ezek beküldői értékes könyveket vagy könyvutalványt kapnak.

A játékok időtartama: 2011. november 1. - 2012. január 31.

A pedagógus kollégáknak hoztuk létre fórumunkat, ahol megoszthatják tapasztalataikat, tanítási módszereiket egymással.

Kérjük, tekintse meg Ön is portálunkat és ajánlja azt diákjainak is!

A honlap használatához jó szórakozást kívánunk!


Az OFI -- Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum munkatársai

Nincsenek megjegyzések: