2011. szeptember 12., hétfő

KOrtárs JAzz Klub

Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár kiállítótermébe

2011. szeptember 14-én, szerdán 18 órára a

KOJAK KOrtárs JAzz Klub -az improvizatív kortárs zene csillagai
következő programjára

KEITH JARRETT: Spirits

CHARLES LLOYD: Fish out of Water

A klubot vezeti: MÁRTON REZSŐ
Az őszi KOJAK első programja már a tartalmi és formai változások szerint kerül sorra. Az eddigi zenei kör (ECM kiadó lemezei) bővül a modern amerikai mainstream jazz legnagyobb alakjaival.

Keith Jarrett a ma élő egyik legnagyobb muzsikus. Elsősorban szólózongorás improvizációiról ismert, de hagyományos (zongora, bőgő, dob) triója, kortárszenei lemezei, valamint barokk szerzők (Bach, Händel) magas szintű interpretációja egyaránt korunk zenei géniuszai közé emelik. Ez az 1986-ban megjelent dupla lemeze azért is különleges, mert a felvételen alig zongorázik, viszont a kortárs etno-jazz szinte teljes hangszer-arzenálját felvonultatja.
Egzotikus fúvós, húros és ütőhangszerek segítenek neki a gyönyörű zeneanyag megszólaltatásában.

Az est másik szereplője, Charles Lloyd sem kezdő muzsikus már. Varázslatos, csak rá jellemző szaxofonhangja, simogatóan lágy, vagy éppen virtuózan szárnyaló tenor-soundja a soknemzetiségű ősök (mongol, amerikai néger, ír) dallamkincseit varázsolja elénk.

Charles Lloyd a zenét "határokon átívelő gyógyító erő"-nek tartja, "mely közvetlenül a szívhez szól"..."a szépség legerőteljesebb kifejezési formája, ahol nincs szükség szavakra"... az autodidakta szaxofonos 21 éves korától játszik különböző együttesekben (Cannonball Adderley, Keith Jarrett, Michel Petrucciani, Bobo Stenson, stb.) Ereiben ír, mongol, amerikai néger vér is csörgedezik és ezen etnikumok dallam- és harmóniavilága egész munkásságát áthatja.

Helyszín:Országos Idegennyelvű Könyvtár kiállítóterem
1056 Budapest, Molnár utca 11.
www.oik.hu
További információ: zenemutar@oik.hu

Nincsenek megjegyzések: