2011. március 11., péntek

CIMELIA - Értékek a budapesti Egyetemi Könyvtárból

Az ELTE Egyetemi Könyvtár, Díszterem (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

Nyitva 2011.március 2-31. munkanapokon 12–18 óra között
A kiállítást rendezte Knapp Éva, az MTA Doktora


Az Egyetemi Könyvtár 450 éves jogfolytonos működésének 2011. évi ünneplése alkalmat adott egy rendhagyó kiállítás megrendezésére, melynek keretében a nagyközönség megismerkedhet a XI–XVIII. századi míves könyvkultúra itt őrzött remekeivel. A kiállítás reprezentatív válogatás a legszebb, legértékesebb kéziratokból és nyomtatványokból. A közel ötven időrendben bemutatott dokumentummal szeretnénk felhívni a figyelmet az egykor egymás mellett élt különféle kulturális áramlatok egyidejű társadalmi hatásmechanizmusára.

Így például egymás mellé került a közép-német vagy cseh területen a XV. század harmadik negyedében készült, valószínűleg világi használatra szánt imádságoskönyv és a közel ugyanekkor készült, Mátyás király híres Corvina könyvtárából származó két kötet, továbbá az 1488-ban Augsburgban kinyomtatott Thuróczy János által írt Chronica Hungarorum kézzel színezett példánya.

Értékes, esztétikai érdeklődésre is számot tartó térképek, Bibliák, herbáriumok mellett megcsodálhatók az európai csillagászat XVI. századi meghatározó kiadványai (Regiomontanus, Apianus, Kopernikusz, Tycho Brahe, Kepler), egy-egy, az adott kor színvonalán álló nyelvészeti, történeti szakmunkák és a vallásosság különféle kiadvány-típusai. A XVIII. század második feléből bemutatjuk Sajnovics János Demonstratiójából a Halotti beszéd Faludi Ferenc-féle olvasatának kezdősorait és a Kazinczy Ferenc Révai Miklósnak szóló autográf ajándékozó bejegyzését őrző Geszner’ Idylliumi-t (Kassa, 1788).

A kiállítás egyben az Egyetemi Könyvtár ingyenesen látogatható jubileumi ajándéka minden régi korok iránt érdeklődő kultúra-kedvelőnek.

További részletek, képek a kiállításról
www.konyvtar.elte.hu/hirek/rendezvenyek/index.html#cimelia

Nincsenek megjegyzések: